De Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) heeft, in samenwerking met De Hypotheker en Advieskeuze, het register Financieel Adviseur Duurzaam Wonen met bijbehorend logo gelanceerd.

De Hypotheker vindt dat zijn hypotheekadviseurs een belangrijke rol hebben in een deskundig en eerlijk advies voor klanten bij het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen en de financiële gevolgen hiervan. Hierdoor vindt de hypotheekketen het essentieel om de e-learning Adviseur Duurzaam Wonen te doorlopen. Menno Luiten, Commercieel Directeur bij De Hypotheker: “Verduurzaming en het financieren hiervan is een ‘brengproduct’. Veel klanten hebben even een zetje nodig om ermee aan de slag te gaan. Met de kennis uit de e-learning zorgen we ervoor dat al onze adviseurs het gesprek met hun klanten aangaan over het verduurzamen van hun woning en inzicht kunnen geven in de logische volgorde van het treffen van maatregelen. Adviseurs kunnen in de eerste lijn vragen over verduurzamen beantwoorden zonder dat zij hiermee op de stoel van een energieadviseur hoeven te zitten.” Als een adviseur het Certificaat Duurzaam Wonen heeft behaald, mag diegene zich vanaf 2023 specialist op het gebied van de financiering van energiebesparende maatregelen noemen.

E-learning Adviseur Duurzaam Wonen

Bart de Nie, directeur van de SEH: “De SEH ziet duurzaamheid al een aantal jaar als een belangrijk onderdeel van het hypotheekadvies. Als beroepsorganisatie vinden wij het belangrijk dat hypotheekadviseurs over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om hun klanten het beste advies over de financiering van verduurzamingsmaatregelen te kunnen geven. Met het inrichten van een register met vakbekwaamheidseisen en het geven van informatie over de financiering van duurzaamheidsmaatregelen wordt dat het beste geborgd.” Alle bij de SEH ingeschreven financieel adviseurs worden na het succesvol afronden van de e-learning Adviseur Duurzaam Wonen automatisch opgenomen in het register van de Financieel Adviseur Duurzaam Wonen. Ook niet-erkende adviseurs kunnen zich aansluiten bij het register Financieel Adviseur Duurzaam Wonen.

Zichtbaar op Advieskeuze

Christian Bouter, medeoprichter van Advieskeuz: “Als je in het bezit bent van het Certificaat Duurzaam Wonen en je het thema duurzaamheid bespreekt tijdens het adviesgesprek, komt dat naar boven via Advieskeuze. De consument geeft naast de beoordeling over de financiële dienstverlening ook aan of het onderwerp verduurzaming is besproken.”