De spaarrentes gaan sinds de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week omhoog. De hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening is in een paar dagen tijd van 0,35% naar 0,65% gegaan. “Dat is omgerekend een stijging van ruim 85 procent”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

In 5 dagen tijd hebben negen banken de spaarrentes verhoogd, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De spaarrentes stijgen nu vooral bij de buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. Renault Bank (uit Frankrijk) biedt via spaarplatform Raisin de hoogste rente met 0,65% op een vrij opneembare spaarrekening. Bij BigBank (uit Estland) krijg je op dit moment 0,50% rente op een spaarrekening.

“De top 5 van spaarrekeningen met de hoogste rentes bestaat op dit moment volledig uit buitenlandse banken. Ook bij depositorentes voeren vooral de buitenlandse banken een rentestrijd om de Nederlandse spaarder”, zegt Bulthuis. “Deze banken vallen wel allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie, waardoor je spaargeld daar op dezelfde manier beschermd is als in Nederland.”

Weinig kosten

Dat vooral de buitenlandse banken zo snel hun rentes verhogen, komt volgens Bulthuis doordat die banken meer mogelijkheden hebben om geld te verdienen met het spaargeld. “Ze lenen het aangetrokken spaargeld bijvoorbeeld uit in eigen land of nabij gelegen landen waar de vraag naar kredieten groot is. Daarnaast hebben deze banken relatief weinig kosten, omdat ze via internet opereren. Daardoor kunnen ze veel van hun verdiensten aan de klanten kunnen teruggeven via een hogere spaarrente.”

Nederlandse banken nog voorzichtig

Bij de Nederlandse banken blijft het nog wat rustiger. Enkele banken, zoals NIBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank, hebben volgens Bulthuis de rentes licht verhoogd. De grote banken ING, Rabobank en ABN Amro houden het nu eerst nog bij het afschaffen van de negatieve rente.