Het is je natuurlijk niet ontgaan: de stijgende energieprijzen en de populariteit rondom het verduurzamen van de woning. Door ervoor te kiezen een koopwoning te verduurzamen, verhoog je het wooncomfort, wordt er maandelijks op de energierekening bespaard en draag je bij aan een schoner milieu.

Voor veel mensen zijn de kosten van verduurzaming een struikelblok

Auteur Judith Juffer, Content Marketeer Ingage Franchise

Ben je benieuwd hoe jij je klant kunt informeren over de verduurzamingsmogelijkheden? Hieronder informeren we je graag in drie stappen:

Stap 1: isoleren

Onder de energierekening vallen zowel licht als gas. Hiervan wordt gemiddeld 75% van het energieverbruik gebruikt voor het verwarmen van de woning. De bewoner kan er natuurlijk voor kiezen om de kachel enkele graden lager te zetten, maar dit zal niet ten goede komen aan zijn wooncomfort.

Door de woning te isoleren, wordt het verwarmingsverbruik verminderd zonder dat dit gevolgen heeft voor het wooncomfort. Er zijn verschillende manieren om een huis beter te isoleren: dakisolatie, vloerisolatie, (spouw)muurisolatie en/of HR++ glas. Ontdek waar de woning de meeste warmte verliest en start met isoleren. De klant zal zien dat zijn energieverbruik aanzienlijk omlaag gaat.

Stap 2: vervangingsmomenten optimaal benutten

Een woning verduurzamen kost geld. Een budgetvriendelijke manier om te investeren in het verduurzamen van een woning is door te verduurzamen op apparaten of andere onderdelen. Is de vaatwasser stuk of aan vervanging toe? Dan is het handig om gelijk voor een energiezuinige variant te kiezen. Wordt de woning voorzien van nieuw glas? Dan is dubbel glas de beste optie om zo de warmte beter in de woning te houden. Moet de cv-ketel binnenkort vervangen worden? Dan kan de klant ook kiezen voor een hybride warmtepomp (de minister wil de aanschaf van hybride warmtepompen ter vervanging van een oude cv-ketel vanaf 2026 zelfs verplichten). Zo kan het vervangingsmoment van een apparaat (of andere onderdelen in huis) goed benut worden om de woning een stukje duurzamer te maken.

Stap 3: duurzame energie opwekken

Duurzame energieopwekking: een investering waar je als woningeigenaar vele jaren profijt van zult hebben. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Door een zonnepanelensysteem op het dak te plaatsen, wordt 100% groene energie opgewekt en verlaagt de woningeigenaar zijn CO2-footprint. Door zelf je energie op te wekken, weet je zeker dat de stroom die je gebruikt daadwerkelijk ‘groen’ is. Met zonnepanelen op je dak bespaar je kosten op de energierekening.

Subsidies voor duurzame maatregelen

Voor veel mensen zijn de kosten van verduurzaming een struikelblok. Het is vrij prijzig om een woning te voorzien van bijvoorbeeld vloerisolatie of een hybride warmtepomp. De overheid heeft voor verduurzamingsmaatregelen een subsidie die voor iedereen met een koophuis is aan te vragen. Per 1 januari 2022 gelden er nieuwe subsidieregels: als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, krijg je niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen wordt isolatie gerekend (vloer-, dak- en (spouw)muurisolatie of HR++ glas), maar ook de aanschaf van een (hybride) warmtepomp valt onder deze regeling.

Nieuwsbericht rijksoverheid: Vanaf 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Financiering: spaargeld of hypotheek?

Een energiebesparende verbouwing kan gefinancierd worden met eigen spaargeld. Als er niet genoeg spaargeld is, of als men dit niet wil benutten om de woning te verduurzamen, kan er gekozen worden om de (bestaande) hypotheek te verhogen. Sinds 2018 kunnen huizenkopers/-bezitters maximaal 100% van de waarde van de woning aan hypotheek krijgen. Als een klant zijn huis energiezuiniger wil maken, kan er tot 106% van de woningwaarde worden geleend.