Het Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Kwetsbare huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds in een keer aanvragen voor de hele periode.
Het Noodfonds ondersteunt huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum, die zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte hebben lopen bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier het contract loopt. Om in aanmerking te komen moet de energierekening (afhankelijk van het inkomen) hoger zijn dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.
Het betreft huishoudens met een bruto-inkomen per maand lager dan 2.980 euro (alleenstaand) of 3.794 euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
Startkapitaal 49 miljoen euro
Het Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Bij een bruto-inkomen tot 160% van het sociaal minimum keert het Noodfonds het deel van de energierekening uit dat boven 10% van het bruto-inkomen uitkomt. Bij een bruto-inkomen van 160 tot 200% van het sociaal minimum is dat het deel dat boven 13% van het bruto-inkomen uitkomt.
De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal 50 miljoen euro. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder 24,5 miljoen euro in het Noodfonds gestopt. Sinds 7 februari is het mogelijk om een aanvraag te doen.
Diverse partijen
Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een toevoeging aan de Energieroute van Geldfit. Informatie over de aanvraag is te vinden op noodfondsenergie.nl.