Advieskantoor moet meer prioriteit geven aan digitale veiligheid

Advieskantoren beoordelen de financiële software van Faster Forward Elements (administratiesoftware), FinRust (adviessoftware/financiële planning) en My TP (vergelijkingssoftware) als beste. Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende DFO Onderzoek Financiële Software. Naast het beoordelen van de pakketten, blijkt dat respondenten niet de hoogste prioriteit geven aan digitale veiligheid.

Het onderzoek werd door Bureau DFO voor het eerst in 2001 uitgevoerd en vindt inmiddels alweer een vol decennium jaarlijks plaats. Onderzocht worden de ervaring met en de waardering van financieel advieskantoren voor de door hen gebruikte software op het gebied van administratie, advies- en financiële planning en vergelijkingssoftware.

Vijf belangrijkste elementen

Aan alle respondenten is een uitgebreide lijst met aspecten voorgelegd die van belang kunnen zijn bij het gebruik van financiële software. Hen is verzocht aan te geven welke aspecten naar hun oordeel het belangrijkste zijn. De vijf belangrijkste zijn gebruiksvriendelijkheid, prijs-kwaliteitverhouding, snelheid, kwaliteit van functionaliteit of modules en koppeling met andere pakketten.

Weinig overstappers

“De resultaten laten zien”, aldus Jurjen Oosterbaan Martinius (foto), directeur Bureau DFO, “dat gemiddeld genomen de gebruikers al vele jaren hetzelfde pakket gebruiken en hoewel dit per pakket verschilt, dat slechts gemiddeld een heel klein percentage overweegt over te stappen naar een ander pakket. De drempel die gevoeld wordt om van pakket te wisselen, ligt erg hoog. Dit resultaat correspondeert met de ervaringen die iedereen in de praktijk zal herkennen. Heeft een kantoor eenmaal een pakket in gebruik, dan moet er veel gebeuren wil men van pakket wisselen met alle conversie-problemen van dien en medewerkers die met het nieuwe pakket moeten leren werken. In de praktijk betekent dit echter dat het pakket dat een kantoor eenmaal kiest waarschijnlijk vele jaren in gebruik blijft. Net als bij verzekeringen zijn er geen echt slechte pakketten meer. Het ene pakket past nu eenmaal beter bij het ene kantoor dan het andere pakket.”

Gespecialiseerde kantoren

Juist omdat je weet dat je een keuze maakt die langjarig de efficiency op het kantoor gaat bepalen zou je verwachten dat een meer dan grondige analyse aan deze keuze ten grondslag ligt, stelt Oosterbaan Martinius. “In dat verband zou ik het heel logisch vinden wanneer er in onze sector gespecialiseerde adviseurs zouden rondlopen die kantoren helpen bij de keuze van de voor hun kantoor meest geschikte softwarepakketten. Misschien zijn ze er, maar ik ken ze niet. Dat is vreemd in een beroepsgroep die dagelijks zelf ervaart hoe belangrijk deskundig advies is voor het maken van een juiste keuze.”

Belang digitale veiligheid onderschat

In dit onderzoek kon elke respondent zelf aangeven wat hij de belangrijkste aspecten van de softwarepakketten vond. Oosterbaan: “Ik vind het bepaald verontrustend dat de kwaliteit van de beveiliging ergens aan het eind van de staart van de belangrijke aspecten wordt geplaatst. Voor de Europese wetgever, toezichthouders en softwareontwikkelaars vormt digitale veiligheid op dit moment een topprioriteit. Op dit punt lijkt het gevoel van urgentie bij de gebruikers in onze sector nog nauwelijks aanwezig te zijn. Ik denk dat we in de komende jaren zullen zien dat dit aspect snel in de waarderingslijst gaat stijgen.”

Door |2021-04-22T14:42:41+00:00april 22nd, 2021|News|

Share This Post With Others!

Ga naar de bovenkant