60% van de Nederlanders is financieel Ongezond of Kwetsbaar, tegen 50% in 2021. Dit blijkt uit onderzoek dat Deloitte jaarlijks samen met Nibud en Universiteit Leiden doet naar de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens.
Deloitte: “2022 was een roerig jaar met ingrijpende economische en maatschappelijke gebeurtenissen die impact hebben gehad op de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens. De gevolgen van deze ontwikkelingen zien wij weerspiegeld in de resultaten van het onderzoek. In 2021 waren Nederlandse huishoudens nog redelijk gelijk verdeeld over vier gezondheidsniveaus; waarbij de grootste groep financieel Gezond was (27%). Dit jaar steken de financieel Kwetsbare én de financieel Ongezonde huishoudens er met beide 30% bovenuit. Daarmee is 60% van de Nederlanders financieel Ongezond of Kwetsbaar. Vorig jaar was dit nog 50%.”
Opvallende resultaten
Volgens de onderzoekers zijn dit de meest opvallende resultaten uit het onderzoek:
- Slechts de helft (54%) van de Nederlandse huishoudens kan alle rekeningen zonder problemen betalen. Bijna 1 op de 5 Nederlandse huishoudens had het afgelopen jaar moeite met het betalen van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud.
- De leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar is bovengemiddeld hard geraakt. Was in 2021 30% hiervan financieel Ongezond, in 2022 steeg dat percentage naar 45%. Zij hebben kenmerken die hen meer financieel kwetsbaar maken. Zo zijn Jongeren meer dan gemiddeld gefocust op de korte termijn.
- Er zijn nog steeds grote verschillen tussen mannen en vrouwen als het aankomt op financiële gezondheid. Maar liefst 65% van de vrouwen valt in het gezondheidsniveau Kwetsbaar of Ongezond, versus 55% van de mannen. In beide gevallen is dit een toename van ruim 10% ten opzichte van de vorige editie van het onderzoek.
- De onzekerheid neemt toe. Bijna 1 op de 4 huishoudens is (zeer) onzeker over het kunnen doen van grotere uitgaven (tegen ruim 1 op de 6 in 2021). Aanzienlijk minder huishoudens zijn er zeker van dat zij hun hypotheek op tijd kunnen aflossen (66% in 2021 t.o.v. 44% in 2022).