Precies een jaar geleden werd Zuid-Limburg getroffen door hevige overstromingen. Vandaag lanceert Adfiz het kennisportaal Klimaatrisico’s waarmee advieskantoren samen met klanten aan de slag kunnen. Belangrijk onderdeel van het kennisportaal is de analyse die Poliskraker in opdracht van Adfiz heeft gemaakt van polisvoorwaarden die gaan over klimaatrisico’s.

Adfiz: “De ijshagel van 2016 in Brabant, de overstromingsramp in Limburg van 2021 en de extreme drielingstormen Dudley, Eunice en Franklin van 2022 zijn recente voorbeelden van (zeer) extreem weer. Door klimaatverandering zullen we hier vaker mee te maken krijgen. Dat vraagt om aandacht voor en advies over deze risico’s. In Limburg hebben veel verzekeraars coulancehalve schades vergoed en waar dit niet het geval was sprong de overheid bij vanuit de Wts. Tegelijkertijd hebben zowel de overheid als verzekeraars aangegeven dat er in het geval van een toekomstige, vergelijkbare overstroming er bij verzekerbare risico’s minder coulance zal worden betracht.”

Adviseren

Met het kennisportaal helpt Adfiz de advieskantoren hun klanten te adviseren over klimaatrisico’s. Die aandacht is nodig omdat:

  • Klimaatrisico’s toenemen en veranderen.
  • Klimaatrisico’s in het verleden minder of andere aandacht hebben gehad dan ze vandaag verdienen.
  • Klimaatrisico’s op dit moment vaak nog niet optimaal verzekerd of verzekerbaar blijken.
  • Kennis over risico’s en preventie enerzijds en beschikbaarheid van dekkingen volop in ontwikkeling zijn.

Analyse polisvoorwaarden

Het kennisportaal bundelt beschikbare inzichten, kennis en tools die ingaan op de verzekerbaarheid van en preventieve maatregelen tegen verschillende soorten weer- en klimaatschade (zoals overstroming, droogte, sneeuw, hagel, regen, storm en bliksem). Speciaal voor de leden heeft Adfiz opdracht gegeven aan Poliskraker om een uitgebreide analyse van polisvoorwaarden te maken die gaan over klimaatrisico’s, zodat makkelijk te identificeren is welke dekking verschillende verzekeraars wel bieden en welke dekking ze niet bieden.