Het CDFD heeft de landelijke slagingspercentages van de Wft- en PE-examens gepubliceerd. “Wat wij al voorspelden, is uitgekomen: de slagingspercentages voor de initiële Wft-examens zijn fors gedaald sinds 1 april 2022”, zegt Edwin Deijs, Directeur Relatiebeheer van Hoffelijk.

Waar de totale landelijke slagingspercentages per maand normaal gesproken schommelen tussen de 52 en 55%, zijn er nu uitschieters naar beneden, zoals 46,8% in de juni. Vooral het slagingspercentage van Wft Hypothecair Krediet valt op. In juni lag deze op maar 19,1%, terwijl die de vorige twaalf maanden rond de 37% lag.

Kelderen

“Met deze cijfers krijgen we helaas de bevestiging van wat wij al voorspelden”, zegt Deijs. “Uit onze data-analyses, onze contacten met examenkandidaten en onze contacten met een aantal partners waarmee we de examenresultaten nauwgezet monitoren, kregen wij al snel na 1 april de eerste signalen dat de slagingspercentages hard kelderden.”

Verdiepend

Deijs: “Sowieso worden de examens elk jaar op 1 april geüpdatet en dan is het altijd afwachten wat er nu precies op het examen aangetoond moet worden. Zeker door de ruim en algemeen geformuleerde toetstermen. Daarnaast zien we dit jaar ook dat de vaardigheden- en competentievragen nu verspreid zijn over méér casussen dan voorheen en dat de vragen ook nog eens meer verdiepend zijn. Hierin ligt een belangrijke oorzaak voor de enorme daling.”

Niet onhaalbaar

“Opleidingsinstituten moeten snel grip krijgen op de wijzigingen en hun opleidingen aanpassen. Nu zakken er onnodig veel mensen. Het behalen van een Wft-examen is een serieuze zaak en móét moeilijk zijn, maar niet onhaalbaar. Nu vallen goede mensen af die een verrijking voor de sector zouden zijn, terwijl de branche juist met smart zit te wachten op nieuwe medewerkers om openstaande vacatures in te vullen. Ook voor mensen die nog twijfelen of ze überhaupt in de financiële dienstverlening willen werken, wordt de branche minder aantrekkelijk. Zeker in deze tijd, waarin je als werkzoekende echt wel wat te kiezen hebt. Als je dan overweegt om hypotheekadviseur te worden en je ziet dat de slagingspercentages voor Vermogen en Hypothecair Krediet op 41 en 19% liggen, valt zo’n mooi beroep toch sneller af als optie. Hier ligt voor ons als opleiders dus een enorme verantwoordelijkheid.”