Actief klantbeheer staat weer terug bovenaan de prioriteitenlijstjes van advieskantoren die de Adfiz Nieuwjaarspeiling hebben ingevuld. Bij 7 op de 10 kantoren staat actief klantbeheer en groei binnen de bestaande klantenkring in de top 5 strategische prioriteiten, bij 3 op de 10 is het zelfs de topprioriteit.

Nu voor 2023 actief klantbeheer bovenaan de prioriteitenlijstjes staat, lijkt de aandacht voor groei in de zakelijke markt wat af te nemen. Dit komt volgens Adfiz vooral doordat kleinere kantoren er minder prioriteit aan geven. Ook de transitie naar meer risicomanagement staat dit jaar wat lager op de agenda, maar daar tegenover staat dat innovatie en digitalisering juist flink zijn gestegen.

Uit de resultaten van de onlangs gepubliceerde Adfiz Nieuwjaarspeiling 2023 wordt duidelijk dat tussen de kleinere en grotere kantoren wel een aantal opvallende verschillen zijn waar te nemen. Adfiz: “Bij beide heeft groei in de zakelijke markt meer prioriteit dan groei in de particuliere markt, maar de verschillen zijn groot. Opvallend is de daling van zakelijke prioriteit bij kleinere kantoren en de stijging van particuliere prioriteit bij grotere kantoren. Als het gaat om digitalisering, efficiënte werkprocessen en beschikbare data valt op dat dit bij grotere kantoren nog veel belangrijkere issues zijn dan bij de grotere kantoren.

Betere communicatie over de waarde van de dienstverlening en actief klantbeheer scoort bij kleinere kantoren dan weer relatief hoog. Ook zit de transitie van administratief naar meer advies georiënteerd bij kleinere kantoren juist in de lift, terwijl bij grotere kantoren de focus hierop is afgenomen.”

Minder groei in 2023

Adfiz noemt de verwachtingen die de aangesloten advieskantoren voor dit jaar uitspreken minder uitbundig dan vorig jaar, maar nog wel positief. Dit jaar verwachten zo’n 20% minder kantoren een groei te mogen noteren dan de realisatie over 2022. Dit wordt vooral veroorzaakt door terugloop van activiteiten op de hypotheekmarkt. Specifiek op dat terrein verwacht dit jaar 34% minder kantoren dan in 2022 te groeien, en 55% meer kantoren houden dit jaar rekening met een daling. Voor schade en leven rekent ruim 60% van de Adfiz-kantoren zowel particulier als zakelijk nog op een stijging van de omzet.