Met 48,7% heeft bijna de helft van de woningen in Nederland een groen energielabel (A of B), blijkt uit onderzoek van Independer. Ons land telt echter ook nog zo’n 400.000 woningen met een zeer hoog energieverbruik. Van alle woningen heeft 8,2% een energie slurpend label F of G.

Independer heeft voor deze analyse gebruik gemaakt van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. Enkel de geldige energielabels zijn meegenomen, zoals deze worden bijgehouden door de RVO. Volgens Independer heeft inmiddels heeft 59,6% van alle woningen een geldig energielabel. Dit komt neer op zo’n 4,8 miljoen woningen.

Regionale verschillen groot

Regionaal zijn de verschillen groot. Waar in Flevoland 73,8% van de huizen energiezuinig is, komt Limburg niet verder dan 42,1%. Koploper qua zuinige woningen is Almere, een stad met relatief veel nieuwbouw. Hier is momenteel al 86,8% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

In Leidschendam-Voorburg heeft slechts 27,5% van de woningen energielabel A of B. Nergens in Nederland is dit percentage zo laag. Ook in het Limburgse Simpelveld (28,2%) staan naar verhouding weinig duurzame huizen. Het Zuid-Hollandse Ridderkerk komt met 29,9% als derde slechtste uit de bus.

Terschelling kleurt rood

In Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland heeft ruim 1 op de 10 woningen het slechtste energielabel F of G. Lokaal uitschieter is Terschelling, waar ruim een kwart van de woningen energielabel F of G heeft.